Erkekte Yapay Sfinkter Ameliyatı
ERKEKTE YAPAY SFİNKTER AMELİYATI
Prof. Dr. Bülent Çetinel
|
Bu film prostat kanseri nedeniyle radikal prostat çıkartılması ameliyatı olan ve bu ameliyatın tutma kasları üzerinde oluşturduğu yetersizliğe bağlı olarak iki yıldan beri şiddetli idrar kaçıran bir erkek hastada yapay sfinkter yerleştirilmesi ameliyatını göstermektedir. Ameliyat Prof. Dr. Bülent Çetinel tarafından gerçekleştirilmiştir.
Bu ameliyatın aşamaları şöyledir.
Öncelikle idrar borusundan (uretra) mesaneye sonda yerleştirilir. Daha sonra penisin alt yüzünden 1,5-2 cm kadar küçük bir kesi yapılır ve özel bir ekartör aracılığıyla idrar borusunun bulböz kısımı (bulböz uretra) ortaya konulur ve çepeçevre serbestleştirilip bir mezür aracılığıyla çevresi ölçülür ve bu ölçüme uygun olarak yapay sfinkterin idrar borusu etrafına yerleştirilen parçası (halka) yerleştirilir. Daha sonra yapay sfinkterin mesane yanına yerleştirilen parçası (balon) aynı kesiden mesanenin sağ yan tarafına yerleştirilir ve içine belli bir miktar steril serum doldurulur.
Bundan sonraki aşama yapay sfinkterin üçüncü parçasının (pompa) hastanın skrotum deri altına yerleştirilmesi aşamasıdır. Bu üç parçada yerlerine yerleştirildikten sonra parçaların bağlantı kabloları birbirine bağlanır. Böylece üç parça birbirine bağlanmış olur. En son aşamada penis alt yüzünde açılmış küçük kesik estetik dikişlerle kapatılır ve böylece yapay sfinkter hastanın vücuduna yerleştirilmiş olur. Ameliyat sonrasında yaranın iyileşebilmesi için sfinkter aygıtı bir- birbuçuk ay kadar çalıştırılmaz. Hastaya konulmuş olan sonda bir gün sonra alınır ve hasta aygıt ameliyattan sonra bir-birbuçuk ay kadar idrar kaçırmaya devam eder. Yapay sfinkter aygıtı çalıştırıldığı zaman idrar borusu etrafındaki halkanın içinde belli bir miktar sıvı bulunmaktadır. İşte bu sıvı idrar borusunun mesane dolarken kapalı tutulmasını ve hastanın idrar kaçırmamasını sağlar. Hasta çişi geldiği zaman skrotum deri altına yerleştirilen pompayı birkaç kere sıkarak halkanın içindeki sıvının balona gönderilmesini sağlar, böylece halkanın içinde sıvı olmayınca mesanenin kasılmasıyla birlikte idrar borusu açık olduğu için hasta rahatlıkla çişini yapabilir. Birkaç dakika içinde balonun içindeki sıvının bir kısmı tekrar halkayı doldurur ve böylece idrar borusu idrar yapmanın sonunda tekrar kapalı hale gelir ve böylece hasta idrar kaçırmaz.
Filmini seyrettiğiniz bu ameliyattan bir ay sonra yapay sfinkter cihazı çalıştırılmış ve hastanın idrar kaçırması kaybolmuştur.